Home

Verschijnt op 15 juni 2023

In deze poëziebundel zijn 55 ultrakorte gedichten van Johanna Pas verzameld. De bundel zelf verandert – net als poëzie, net als de dichter en net als de lezer – voortdurend van vorm en inhoud.

Met dit literaire kaartspel ontdek je meer over jezelf en over de kracht van poëzie. Lees elke dag een ander gedicht of gebruik de gedichten als leidraad voor je dagelijks leven. Je kan ook je kaarten op tafel leggen om over de teksten in gesprek te gaan met anderen.

Beoefen de oude kunst van de Rapsodomantie, waarbij je een literaire tekst antwoord laat geven op een vraag die je bezighoudt. Of ben je vertrouwd met de Tarot? Dan heb je een poëtisch Tarot-deck in handen. Je kan de kaarten op je eigen vertrouwde manier gebruiken of de voorbeeldleggingen op de uitlegkaarten gebruiken en verbanden leggen met de overeenkomstige kaart in de klassieke Tarot.

Het mooie bewaardoosje bevat 55 poëziekaarten en 5 kaarten met uitleg over hoe je deze poëzie-Tarot kan gebruiken. Het formaat van de kaarten is 8 x 12 cm. 
Het schilderij op de achterkant van de kaarten is van Biem D’hondt.

Deze dichtbundel wordt op 15 juni om 20u voorgesteld in Bibliotheek Permeke.

ISBN 9789492784247

Recent verschenen


Was, of hoe ik mijn huid verloor

Door kanker getroffen maakt de auteur in Was, of hoe ik mijn huid verloor de balans op van een leven waarin ze resoluut het recht opeist haar eigen identiteit te bepalen. Tegelijkertijd is ze zich scherp bewust van het gegeven dat dit enkel kon dankzij de plaats en de omstandigheden waarin ze ter wereld kwam, en de mensen die haar omringden.

Voor mij alleen

De Belgische Guillaume Lekeu was nauwelijks vierentwintig toen zijn veelbelovende carrière als componist abrupt werd afgebroken door een bizarre dood.
Lies Colman, Koen Broos en Johanna Pas doken in hun eigen verleden als zoekend kunstenaar, en legden de partituren van Lekeu als blauwdruk op hun eigen werk. Het resultaat werd een boek voor iedereen alleen.


Portretfoto Johanna Pas door Marijn Achten

Johanna Pas (1969) is dichter en literair vertaler en was eigenaar van de queer boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen. Ze vertaalde werk van Kae Tempest, Emma Donoghue en Jonathan Kemp. Activisme is een onlosmakelijk onderdeel van haar leven en werk.

Haar gedichten verschenen in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en ze publiceerde eerder de poëtische novelles Alleen met jou, Soms gaan bomen staande dood en De rug van een hand.

© foto: Marijn Achten

“Johanna Pas is niet alleen dichter maar ook alchemist; met bezwerende beelden en een meeslepend ritme maakt ze mildheid van woede, troost van pijn, en schoonheid van alles wat lelijk is.”

Runa Svetlikova

© 2023 johanna pas